Kelly Matondo

Steunactie voor Kelly Matondo’s chef-kok opleiding in Zimbabwe

In December 2023 vroegen Everjoyce en Jos Martens onze Stichting of wij ons zouden willen verbinden aan het verwerven van steun voor een jonge Zimbabwbweaanse vrouw van 20 jaar, Kelly Matondo. Zij wil heel graag een chef-kok opleiding volgen maar kan het leergeld daarvoor niet opbrengen. Omdat een van de jongeren die wij de afgelopen 10-plus jaren hebben ondersteund, net zijn Masters studie aan de Midlands Universiteit van Zimbabwe heeft afgerond en hij onze steun niet langer nodig heeft, hebben wij daarop ja geantwoord. Wij hopen dat jullie, onze trouwe (en hopelijk ook nieuwe) ondersteuners, ons ook hierbij zullen blijven ondersteunen. Het bankrekeningnummer van de Stichting is niet veranderd; overmakingen kunnen gericht worden aan NL 83 RABO 0160370019  t.n.v. Stichting Chengetai Children. Als u in het bijzonder Kelly wilt ondersteunen, vermeld dan expliciet “Kelly Matondo”.

Hieronder Kelly’s verhaal, verteld door Everjoyce en Jos: 

Kelly en haar grootmoeder omarmen elkaar en poseren voor een foto.
Kelly en haar grootmoeder

Kelly is een 20-jarig meisje dat met haar grootmoeder in een landelijk dorpje in Zimbabwe woont. Ze voltooide haar middelbare schoolopleiding in 2021. Koken is haar passie en haar droom is om chef-kok te worden. Ze heeft zich in kunnen schrijven voor een opleiding per 1 maart 2024 aan de Leoste Culinary Arts Academy in de hoofdstad Harare; die opleiding duurt 18 maanden. Helaas kan Kelly het schoolgeld daarvoor niet betalen. Haar vader overleed in 2015. Haar grootmoeder, bij wie zij woont, is werkloos en wordt oud. Haar moeder werkt fulltime als huishoudster in buurland Zuid-Afrika. Haar maandsalaris is erg laag, ongeveer 200 dollar, wat lager is dan het schoolgeld dat Kelly maandelijks moet betalen. Ze kan van die US 200 “rond komen” omdat ze als huishoudster werkt en daarbij kost en inwoning heeft. Hoewel ze Kelly graag verder wil laten studeren, mist ze simpelweg de middelen daartoe. In Zimbabwe is de politieke en economische situatie al lang heel slecht wat heeft geleid tot massale werkloosheid, veel lijden en armoede. Om die reden werd Kelly’s moeder gedwongen de moeilijke keuze te maken om haar dochter al op jonge leeftijd achter te laten in de zorg van Kelly’s grootmoeder, zodat ze naar Zuid-Afrika kon gaan om te werken en te proberen Kelly en de grootmoeder van basisbehoeften te voorzien. Op dit moment kan ze alleen eten, kleding en vervoer voor hen betalen, extra uitgaven zoals schoolgeld liggen ver buiten haar bereik. Toch heeft Kelly’s moeder toegezegd uit alle macht te proberen om 50 dollar per maand bij te dragen. 

Over een periode van 18 maanden zal de studie ongeveer € 6.000,00 gaan kosten. Het lesgeld bedraagt in het eerste jaar € 240,00 per maand. Het afsluitende examen over het eerste jaar is in oktober 2024; daarvoor moet ook nog eens US$ 600,00 examengeld betaald worden.

Om te beginnen moeten Kelly en haar moeder uniformen en koksgereedschap kopen voor Kelly in maart 2024 met haar lessen begint. Kelly’s moeder heeft al afstand gedaan van haar verlofdagen, zodat ze in het huis van haar werkgever kan verblijven als ze op vakantie gaan. Ze doet dit om wat extra geld te verdienen voor de uniformen die Kelly nodig heeft. Kelly heeft zelf een paar keer af kunnen wassen in een restaurant en heeft daarmee het vervoer naar haar werk betaald en wat bestek gekocht dat ze nodig heeft voor de cursus. Wanneer ze met haar studie in Harare begint, gaat ze proberen deeltijdbaantjes te zoeken om haar studiekosten aan te vullen; met Zimbabwe’s hoge werkloosheidscijfers zal dit best nog moeilijk worden. Ze moet gedurende het jaar potloden, pennen, papier etc. kopen voor haar lessen en transport van en naar school zal ook het nodige gaan kosten. Kelly’s tante bood haar gratis accommodatie aan, namelijk een kamer in haar huis in Harare. Heel mooi, maar het is niet erg dicht bij de school dus er zullen kosten zijn aan het dagelijks op en neer reizen. 

De enige manier voor Kelly en vele anderen om uit de armoede te komen, is door een goede, vakopleiding op tertiair niveau te volgen. Alle donaties van welk bedrag zijn dan ook meer dan welkom. Dit kunnen maandelijkse of eenmalige donaties zijn.

Wij willen nogmaals iedereen die ons in al die afgelopen jaren in woord en daad al aangemoedigd en gesteund heeft en hopelijk nog gaat doen van harte bedanken; het doet ons verschrikkelijk goed altijd weer mensen te vinden die naast ons en in dit geval vooral naast Kelly willen gaan staan. Dank.

Everjoyce en Jos Martens

PS

Waarom zo’n dure cursus? 

Er zijn technische opleidingen van de overheid in Zimbabwe maar die worden alleen binnen Zimbabwe erkend en daar is erg weinig kans op een baan. Er zijn vooral mogelijkheden in de toeristenindustrie maar die is heel klein. Je kansen worden ineens een stuk beter als je een internationaal erkende opleiding volgt. Dat zijn commerciële, privé-opleidingen met een aanzienlijk hoger prijskaartje. De Leoste Culinary Arts Academy is zo’n opleiding. Hij wordt gerund door een internationaal gerenommeerde kok, wat garant staat voor een hoge standaard. Bovendien is de opleiding erkend, en wordt overzien, door het Engelse City & Guilds of London. Daardoor is de opleiding internationaal erkend en met zo’n diploma ligt de wereld ineens voor je open. Er is ook een administratief-financieel voordeel: schoolgeldbetalingen worden gedaan in een Nostro Account, dat is eigenlijk een buitenlandse bankrekening; daardoor zijn er geen problemen met vaak sterk schommelende wisselkoersen. Meer informatie over de opleiding kan je vinden op de website: https://www.leosteculinaryartsacademy.co.zw/